Respect

…Voor de artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners die ik de afgelopen tijd in de praktijk van dichterbij heb meegemaakt; voor de zorgverleners die zo veel en mooi werk verrichten; voor de zorgverleners die mij de afgelopen tijd weer hebben laten weten waar goede zorg om draait.

… Voor hun bevlogenheid, en door dag-in-dag-uit voor hun patiënten klaar te staan. Een werkdag van meer dan 8 uur is geen uitzondering. En toch, een dag vliegt voorbij. Soms wordt er sneller gehandeld dan wenselijk is, vanwege tijdgebrek. En soms worden er hierdoor fouten gemaakt, fouten die denk ik simpelweg niet te vermijden zijn.

… Voor hun teamwork, want misschien wordt er wel geklaagd maar als relatieve buitenstaander zie ik het in ieder geval meestal niet. Wanneer een chirurg een darm-resectie verkeerd heeft uitgevoerd, wordt de chirurg hiervoor aansprakelijk gesteld. Tenslotte hebben zij de incisie op de verkeerde plek gezet. Inmiddels weet ik hoeveel mensen hier nog meer bij betrokken zijn, iedereen deskundig op zijn/haar vakgebied. In een situatie als deze is het de chirurg die voor het tuchtrecht verschijnt. Ik snap dat voor een Inspectie concrete uitkomstmaten prettig zijn, maar het samenspel tussen alle specialismen/zorgverleners bepaalt uiteindelijk die daadwerkelijke succesrate!

… Voor hun betrokkenheid. Het is een klein en hecht wereldje wat denk ik cruciaal is voor het leveren van die goede zorg. Zorgverleners zorgen niet alleen goed voor hun patiënten, maar ook voor elkaar!